Etusivu » LuovaMiete Blogi » Keskittymiseen vinkit yksinyrittäjälle etätyöarkeen

Keskittymiseen vinkit yksinyrittäjälle etätyöarkeen

  • tehnyt
etätyö keskittyminen

Alkaako etätyön hohto jo himmentyä kotona ahertaessa? Ehkä etätöissä tiukka keskittyminen saattaa muuttua haparoivaksi harhailuksi ja syyt siihen saattavat yllättää. Jos on tottunut työyhteisön hälyyn niin kotona odottava rauha saattaa houkutella, mutta kotoa puuttuvatkin kaikki työtä kannattelevat viestit ja rituaalit.

Ehkä olet lukenut jo useamman artikkelin etätyön kuormittavuudesta tai ihanuuksista. Todennäköisesti jos teet toimistotyötä tai työskentelet läppärillä, niin silmiisi on osunut erilaisia kotitoimistoviritelmiä silityslaudoista saunoihin. Toisilla kotona työskentely sujuu kuin ei mitään ja toisilla ei tunnu luistavan ja koko homma puuduttaa. Jos olet puutunut ja keskittyminen on hapertunut, niin ei ehkä tälle on vielä tehtävissä jotain.

Ymmärrän väsymisen yksin puurtamiseen. Tylsääkin voi olla. 


Olen kulttuurituottajan opintojen jälkeen opiskellut avoimessa yliopistossa johtamista. Ja tein kulttuurituottajana opinnäytetyöni koskien digitaaliseen teknologiaan liittyviä kokemuksia. Joten lähestyn nyt etätyötä teemana näistä samoista lähtökohdista. Erityisesti uudet yrittäjät ovat siitä hankalassa asemassa, että heillä ei välttämättä ole ketään, kenen kanssa purkaa työskentelytapoja ja työhön liittyviä asioita. Työnohjaus voi tulla ajankohtaiseksi ja tärkeäksi tueksi. Ja vaikka en ole työnohjaaja niin kanssani voi purkaa työskentelytapoja selkeämmäksi kokonaisuudeksi ja näin lähteä kehittämään toimivampaa työarkea. Toivottavasti näistä vinkeistä pääset jo alkuun. 

Etätyötä tekevän yksinyrittäjän vinkit keskittymiseen

Keskittymiseen vinkit yksinyrittäjälle etätyöarkeen


Kehitä rituaaleja, jotka viestivät työpäivän rytmistä

Työpaikoilla meillä on erilaisia rituaaleja, monet niistä tiedostamattomia, jotka viestivät työpäivän aikana työpäivän rytmistä ja työympäristön tilasta. Kotityössä osa ei edes poistu kotoaan ennen kuin aloittaa työt ja monet eivät edes vaihda yöasua päivävaatteisiin. Siirtymä työhön voi tuntua äkkinäiseltä ja pakotetulta ilmain siirtymärituaaleja ja henkistä valmistautumista. Hyviä rituaaleja ovat esimerkiksi työmatkakävely ja pukeutuminen työasuun. Työmatkakävelyn etu on myös se, että voit kuvitella sulkevasi kotioven lähtiessä ja palatessa voit kuvitella avaavasi työpaikan oven. Työpäivän jälkeen kotiasuun vaihtaminen ei ole hullumpi juttu. Voit nimittäin taas käyttää mielikuvitustasi ja jättää työasun työpaikalle henkisesti. Erilaiset pienet ja helpot rituaalit, jotka toistuvat vaivatta auttavat hahmottamaan päivän rajoja ja rakennetta.


Panosta viestintään vaikka olisit yksin.

Viestinnän tasoja ja tapoja on monia. Moni kokeneempikin organisaatio kompuroi sisäisen viestinnän kanssa. Ulkoiseen viestiin ymmärretään helpommin panostaa, koska sen hahmotetaan liittyvän myyntiin ja tuloksellisuuteen. Sisäinen viestintä on aivan yhtä merkityksellistä. Yrityksen sisäinen viestintä ei lopu ja ala virallisista sähköposteista, vaan pitää sisällään myös sanattoman viestinnän ja näin myös visuaalisen viestinnän.
Jos nyt teet pyykkivuorten ja tiskien välistä töitä yksinyrittäjänä, niin ei ole ihme, jos välillä tuntuu vaikealta. Ympäristö ei välttämättä viesti sinulle, että olet työpaikalla vaan suorastaan piinaa tekemättömillä kotitöillä. Tämän lisäksi jos työasu viestii enemmän venähtäneistä päiväunista ja muistuttaa tahroillaan edellispäivän lounaasta, niin onko kumma, jos ajatukset harhailevat. Kannattaa huomioida, mitä itse viestit itsellesi työpäivästä. Toivotatko hyvää työpäivää ja kiität tehdystä työstä (vaikka ihan mielessäsi)? Pienet asiat voivat olla merkityksellisiä. Juurikin asiat, jotka on helppo ottaa osaksi arkea vaikuttavat pitemmällä ajalla varmemmin.
Haluan palata vielä viestintään ja dokumentointiin toisessa postauksessa lisää.


Dokumentointi auttaa hahmottamaan tehtyä työtä

Erilaisten raporttien kirjaaminen ei ollut lempparihommaa koskaan palkkatöissä. Eikä ollut työaikaseuranta. On niin paljon helpompaa kirjoittaa lukuisia tehtävälistoja ja tehtävien ruksaaminen vasta hauskaa onkin. Tämä voi olla hyvinkin tarpeellista, mutta siinä piilee “vaara”, joka kannattaa huomioida. Nimittäin on helpompi huomioida tekemätön työ ja kuvitella sen lisäävän tehokkuutta, vaikka tämä saattaakin kuormittaa ja lannistaa.
Tehdyn työn dokumentointi on myös tärkeää. On tärkeää havainnoida kuinka paljon sitä on saanutkaan aikaan. Ne pienetkin asiat kannattaa laittaa listalle tai kirjoittaa vaikka työpäiväkirjaa. Työpäiväkirjaan voi kirjoittaa tuntemuksia ja työpäivän aikana nousseita ajatuksia työstä ja sen tekemisestä. Tämä auttaa sinua hahmottamaan, mikä sujuu hyvin ja miksi, sekä niitä asioita, joissa on kehitettävää. Tästä päästäänkin oppimiseen ja muutoksiin.


Jatkuva uuden oppiminen kuormittaa

Ja uutta opittavaa aloittelevalla yrittäjällä riittää. Erityisesti etätyö tuo mukanaan helposti erilaisia digitaalisia työvälineitä. Kaikki uudet ohjelmat on opeteltava ja päivitysten myötä saattaa tulla taas opeteltavaa. Tämän lisäksi opeteltavaa on itse työn tekemisessä, byrokratiassa, yhteistyössä, myynnissä ja markkinoinnissa ja muussa. Joten opeteltavaa riittää. Jos keskittyminen meinaan olla vähissä, niin yritä tasapainottaa työpäiviä tutuilla ja helpoilla tehtävillä. Toiset työpäivät voivat olla kuormittavampia ja kuormitusta jaksaa paremmin, jos jokainen työpäivä ei ole raskas. Tutut ja rutiinilla menevät työtehtävät voivat tuntua helpommilta, joten ne tuovat tarpeellista vaihtelua uuden oppmiseen.


Virittäydy kaikilla aisteilla

Harva meistä on joka päivä heti herätessään työmoodissa ja valmiina. Kannattaa opetella virittäytymään työhön ja havainnoimaan, mitkä asiat saavat innostumaan työntekemisestä ja tukevat työnimua. Toisille auttaa, kun asettaa taustalle soimaan lempimusiikkia ja toisille toimii kahvilan häly paremmin. Myös tuoksut voivat olla merkityksellisiä. Voi olla myös kiva virittäytyä työpäivään katsomalla, mitä kaikkea onkaan saanut aikaan sen sijaan, että katsoo pitkää tehtävälistaa. Somen käyttäminen ajatuksella ja “järkevästi” voi olla virittäytymisessä ihan paikallaan. Kun käyt kurkkaamassa somesta muutaman ihmisen työpäivän aloittamisen niin se on vähän, kuin moikkaisit työkavereita. Jotkut jopa menevät niin pitkälle, että laittavat jonkun työpäivästä kertovan videon taustalle pyörimään ja kuvittelevat tekevänsä yhdessä töitä.


Ja siirry vaiheittain työhön

Työpäivään voi myös siirtyä vaiheittain. Mainitsin aikaisemmin työmatkan. Ihan samalla tavalla työasun vaihtaminen on yksi vaihe. Työajan selkeä määrittely auttaa myös. Yrittäjän vapaus ei tunnu pitkään vapaalta, jos työskentelet kellon ympäri. Miten muuten voisit laittautua työpäivää varten valmiiksi kuin vaihtamalla vaatteet ja tekemällä pienen kävelyn ennen töiden aloittamista?
Ja vaiheittainen siirtyminen työpäivästä muihin asioihin. Ihan yhtä lailla keskittyminen saattaa olla vaikeaa kun on työpäivän päätteeksi, jos ei ole voinut henkisesti päästää työasioista irti. Jos tekee töitä kotona, niin saattaa alkaa tuntua, että työt jäävät kummittelemaan ympärille. Työpisteen järjestely ja siivous työpäivän jälkeen saattaa auttaa siirtämään ajatukset työstä muihin asioihin. Työpiste voi ihan hyvin olla vain digitaalisessa muodossa ja läppärin laittaminen sivuun toimii yhtä hyvin.


Muista tauot pois työpisteeltä!

Älä jää jumiin istumaan samaan paikkaan koko päiväksi. Tauot muualla. Ruokailut mielellään myös muualla. Voi tuntua usein turhalta, mutta pienikin piristys on piristys. Ihan todella.


Haluatko jutella lisää?

Mikäli sinusta tuntuu, että nyt olisi hyvä aika käydä läpi yhdessä työsktentelytapojasi niin varaa aika sparraukseen krista@luovamiete.fi tai verkostoidu kanssani Instagramin puolella. Puhutaan lisää ja sujuvoitetaan työskentelyäsi.

Keskittymiseen vinkit yksinyrittäjälle etätyöarkeen